Suroviny:

* 1 kg múčnatých zemiakovgruyer3
* 2 roztlačené strúčiky cesnaku
* 65 g strúhaného syra gruyere (tvrdý syr)
* štipka muškátového orieška
* 315 ml smotany na šľahanie
* 125 ml mlieka

Postup:

Rúru zohrajte na 170 °C (plynovú na stupeň 3). Zemiaky pokrájajte na tenké kolieska. Vymastíte pekáč s rozmermi 23 x 16 cm, navrstvíte doň zemiaky, každú vrstvu posypte cesnakom, syrom, muškátovým orieškom, osoľte a okoreňte. Trochu syra nechajte aj na povrch. Povrch polejte smotanou, mliekom a posypte zvyšným syrom. Pečte 50 až 60 minút, aby sa zemiaky dobre prepiekli a tekutina sa vsiakla. Ak povrch veľmi hnedne, zľahka ho zakryte alobalom. Pred podávaním nechajte 10 minút odpočívať.