Suroviny:

* Pre 4 až 6 osôb
* 750 g zeleniny (Napr. brokolica, ružičkový kel, Pór, karfiol, fenikel)
* 40 g strúhaného syra Gruyère
* 1 polievková lyžica strúhanky
* Trošku masla (na dochutenie)

Na bešamelovú omáčku:gruyer2

* 25 g masla, 30 g múky
* 500 ml mlieka soľ,
* Muškátový oriešok


Postup:

Zeleninu umyte a nakrájajte. Zeleninu pár minút blanšírujte vo vriacej osolenej vode, potom vodu zlejte a nechajte zeleninu uschnúť. Vymažte misku maslom a vložte do nej zeleninu. Prekryte bešamelovou omáčkou. Premiešajte strúhanku so syrom a nasypte na bešamelovú omáčku. Navrch pridajte trochu masla. Príprava bešamelovej omáčky: Nechajte rozpustiť maslo, pridajte múku a dôkladne miešajte, aby sa nevytvorili žmolky. Za neustáleho miešania postupne po troškách pridávajte mlieko, kým nebude mať omáčka potrebnú konzistenciu. Po uvarení pridajte štipku soli a strúhaný muškátový oriešok.