Feta jeden z najstarších syrov sveta. Tento grécky syr vyrobený z kozieho či ovčieho mlieka. Za svoju plnú chuť a bohatú arómu vďačí feta kvalitnému mlieku dobytka, pasúceho sa voľne na na čistých pastvinách. Feta je vynikajúci na šaláty (klasický grécky šalát), alebo spolu s plátmi paradajok, sypané s olivovým olejom a čerstvými bylinkami. Používa sa aj ako náplň do lístkového cesta (feuilletes).

feta1 feta2

Fetu možno kombinovať s olivovým olejom a zeleninou. Je vhodná na grilovanie, ako súčasťou alebo a alternatívu k ostatným syrov v rôznych pokrmov. K pravému syru je vhodným doplnkom kvalitné biele víno, ktoré však musí byť svieže.

feta3 feta4

Stručná charakteristika syra Feta: základom na jeho výrobu je ovčie alebo kozie mlieko obsah tuku 45 a 60%. Typická preňho je sviežosť a slanosť.