Mozzarella pochádza pôvodne z juhu Talianska. Mozzarella z byvolieho mlieka je svetovou jednotkou. Tento syr je vyrábaný v Kampánii a mnohí gurmáni ju považujú za jedinú skutočnú mozzarellu. Jej tajomstvo tkvie v použitej surovine, ktorou je vzácne čerstvé byvolie mlieko. Jeho kvalita spočíva aj v tom, že sa zvieratá voľne pasú na pastvinách v panenskej prírode. Mozzarela má snehobielu farbu a veľmi tenkú lesklú kôru. Štruktúra mladého syra je pomerne pružná a poddajná a dá sa celkom ľahko krájať. Ako syr zreje, stáva sa mäkším a zintenzívňuje sa jeho chuť. Najväčšie množstvo mozzarelly predávanej vo svete sa vyrába priemyselne, vždy z obyčajného kravského mlieka, chuť takého produktu je nevýrazná.

mozz1

mozz2

Tento syr má vo všetkých svojich podobách široké využitie. Ideálny je pre studenú kuchyňu, kde je prvotriednou lahôdkou na obložených chlebíčkoch, “jednohubkách“, v zeleninových misách či šalátoch. Mozzarella sa výborne kombinuje nielen s paradajkami a bazalkou, ale je nezastupiteľná pri zapekaní rôznych druhov jedál alebo viacerých druhov mäsa. Pizza a cestoviny si ju vyslovene pýtajú.

mozz3

mozz4

Jej uplatnenie v gastronómii je však oveľa širšie a použiť ju môžete takmer kdekoľvek. Málokto vie, že mozzarella nie je iba chutná, ale aj zdravá. Obsahuje minerálne látky, vitamíny, ale najmä nadpriemerné množstvo vápniku. Navyše, mozzarella je jedna z mala mliečnych výrobkov, ktoré nie sú priveľmi kalorické. Ak sa snažíte schudnúť, pokojne si môžete dopriať aj mozzarellu, má totiž mimoriadne nízky obsah tuku.