Grana Padano má pôvod v údolí rieky Padano. Syr je zaujímavý svojou podliehajúcou a drobivou štruktúrou a zrnitou spareninou, pokrývajúcou sa pod žltou hladkou kôrou. Chuť je plná a ľahko pikantná, čo sa dá očakávať od syra, ktorý zreje minimálne jeden rok. Svojím relatívne nízkym obsahom tuku v sušine a vysokým obsahom bielkovín a minerálnych solí sa grana padano považuje sa veľmi zdravý syr.

padano1 padano2

Používa sa ako predjedlo, nestrúhaný na cestoviny a zeleninové šaláty. Keď sa grana padano podáva ako chuťovka, pije sa k nemu biele suché, prípadne šumivé víno. Vhodné je šumivé víno z ryzlingových odrôd alebo obyčajný rizling. Na záver stolovania sa k nemu lepšie hodí skôr červené víno.

padano3 padano4

Stručná charakteristika syra Grana Padano: základom na jeho výrobu je syrové kravské mlieko obsah tuku 30% v sušine; doba zrenia je minimálne jeden rok.