Roquefort spolu s Gorgonzolou a Stiltonom patrí k svetovo najznámejším plesňovým syrom. Je prvý francúzskym syrom, ktorý získal ochrannú známku. V roku 1961 rozhodol Najvyšší súdny tribunál v Millau, že sa plesňové syry tohto typu môžu vyrábať vo viacerých oblastiach južného Francúza. Ďalšou zaujímavosťou je, že modrá plieseň, ktorá je použitá pri výrobe Roquefortu, sa nachádza len v jaskyniach a nazýva sa Penicillium roqueforti.

roq1 roq2

Roquefort má jedinečnú, intenzívnu chuť zdôraznenú výraznou slanosťou, úplne odlišnou od sladkého mliečneho tónu. Syr sa rozpúšťa na jazyku a v ústach zanecháva nezameniteľnú hubovú príchuť. Vyzretý syr dokáže byť mimoriadne silný. Roquefort skvelo doplňuje cestoviny i zeleninové šaláty. Skvelo chutí na záver jedla, napr. po zverine. Mladý Roquefort si Francúzi doprajú s chlebom s hrozienkami.

roq3 roq4

Stručná charakteristika syra Roquefort: syr sa vyrába z nepasterizovaného plnotučného ovčieho mlieka. Roquefort obsahuje 52% tuku v sušine, obsah sušiny je zhruba 56%.