Fonfue slovo pochádza z francúzštiny, kde „fondre“ znamená topiť sa, rozpúšťať sa, a to je vlastne prvý predpoklad úpravy tohto pokrmu. Ide o ohrievanú nádobu, v ktorej sa pôvodne rozpúšťali dva druhy syra vo víne. Niet teda divu, že išlo o pokrm rozšírený v krajinách s tradičnou výrobou syrov, teda predovšetkým vo Švajčiarsku a vo Francúzsku. Tradícia fondue začala v 18. storočí vo Švajčiarsku, kedy sa ohrievaná misa umiestnila do stredu stola pri priateľských stretnutiach. Ako zdroj tepla slúžil kahan alebo sviece a pomerne lacné občerstvenie zaistil syr rozpustený vo víne s prídavkom troška múky. Do taveniny sa namáčal chlieb, a to chlieb tvrdý, ktorý sa mohol takto skonzumovať. Podáva sa k nemu biele víno.

Suroviny:

fonfue

* 200 g ementálu
* 200 g goudy
* 200g gruyeru*
* 2 lyžice čerešňovice
* 300 ml suchého bieleho vína
* 4 čajové lyžičky maizeny
* 1 strúčik cesnaku
* 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
* mleté čierne korenie
* nastrúhaný muškátový orech.

Postup: Oba druhy syra nakrájame na drobné kocky alebo nahrubo nastrúhame. Očistíme cesnak, rozpoltíme ho a vytrieme ním hrniec na fondue. Maizenu zmiešame s bielym vínom, necháme na sporáku v hrnci na fondue zovrieť. Postupne pridávame syr a citrónovú šťavu. Za stáleho silného miešania varíme, pokiaľ sa nevytvorí jednoliata masa. Primiešame čerešňovicu a ochutíme korením a muškátovým orechom. Fondue necháme na variči slabo vrieť. Podávame s bielym chlebom, nakladaným uhorkami alebo zeleninou v octe.