Bleu d'Auvergne je napodobenina syra Roquefort (sýr z ovčieho mlieka), pri jeho výrobe bolo využité kravské mlieka. Nechávajú ho zrieť po dobu viac ako dva mesiace vo vlhkých pivniciach a prepichuje sa ihlicami. Sýr má veľmi hutné a smotanové cesto svetlo žlté farby, ktoré je miestami posiate otvormi a zeleno modrými žilkami.

bleu1

bleu2

Je vynikajúci ako dezertný syr a dobre chutí k poháru tvrdého alkoholu. Nachádza však uplatnenie pri príprave rôznych pokrmov. Je vhodný na tousty, do listového cesta, na cestoviny, do šalátov, s vlašskými o slaných koláčov, na pizzu, do syrových suflé, do šalátov s vlašskými orechmi, či na palacinky.

bleu3

bleu4

Stručná charakteristika syra Bleu d´Auvergne: vyrába sa z pasterizovaného kravského mlieka vo Francúzku; ide o sýr polotvrdý s modrým žilkovaním; obsah tuku 45% v sušine; doba zrenia sa pohybuje okolo 3 mesiacov; chuť je príjemne pikantná; hodí sa k bielym vínám plnej chuti.