Ementál patrí medzi najväčšie syry na svete. Vyrába sa u nepasterizovaného mlieka. Má hladkú bledožltú kôru a krásne sýto žlté cesto s dierami veľkými ako čerešňa, vlašský orech, ba často až ako golfová loptička. Má výbornú komplexnú arómu: cítiť z neho príjemný závan luk a kvetov, ktorý sa mieša s vôňou hrozienok a horiaceho dreva. Aj chuť má silnú a šťavnatú s vyzretou voňavou drevnatou chuťou.

emental1

emental2

Ementál je najchutnejší, ak ho konzumujete samostatne. Podáva sa natenko nakrájaný ako súčasť syrového chodu. Veľmi dobrý je aj nakrájaný na kocky ako súčasť s posekanými hubami, červenou a zelenou paprikou a s mladou cibuľkou. Chutí roztopený na pečive či na hriankach, príp. na zohrievanom obloženom sendviči (croque monsieur). Na prípravu varených jedál je vhodnejší zrelý syr. Používajte ho do plniek, omáčok a na prípravu fondue.

emental3

emental4

Stručná charakteristika syra Emmental: sýr se vyrába z nepasterizovaného kravského mlieka. Sýr má priemer 70 cm a výšku 13-25 cm. Od dátumu výroby syr zreje minimálne 10 týždňov.