Gruyér je švajčiarsky syr. Má mierne mastnú kôru. Lahodné žlté cesto je miestami pristúpené malými dierkami.Gruyér má plnú chuť, je slaný a pikantný s chuťou vlašských orechov.

gruyer1

gruyer2

Nestrúhaný je výborný tiež do fondue alebo do zapekaných pokrmov. Syr je lahodný v kombinácii s krekrami, figami a hroznom. Je skvelý na varenie. Rozpúšťa sa na krémovú hmotu. Je skvelý do omáčok, na kura a teľacie. Skvelý je na tousty ako príloha k polievkam. Môže sa zmiešať so strúhankou na smaženie zeleniny a rybacích kúskov.

K mladému Gruyéru je možné nalievať plné víno, biele burgundské, jura alebo arbois, plné rakúske chrdonnay,. Syr je lahodný v kombinácii s krekrami.

gruyer3

gruyer4

Stručná charakteristika syra Gruyère: vyrába sa z nepasterizovaného kravského mlieka, zreje 6-12 mesiacov, obsah tuku v sušine je 45%.