Gorgonzola je tradičný taliansky syr. Na povrchu ma syr silnú bielo červenú kôru, pod ktorou sa skrýva biele cesto so zeleno-modrými žilkami. Tento tradičný taliansky syr je pomenovaný podľa lombardskej dediny, kde sa tradične vyrába syr.

gorg1

gorg2

Chuť Gorgonzoly je pikantná, ostrá a jemne štípe na jazyku. Aróma gorgonzoly je veľmi silná a preto ho majte v ľade vždy dobre zabalený. Gorgonzola je výborná prísada do zeleninových šalátov, ďalej sa môže podávať s olivami, orechmi alebo reďkvičkami. Tiež sa veľmi hodí k príprave omáčky na cestoviny alebo k zapekaniu. Pokiaľ gorgonzolu zmiešate so špenátom máte tiež skvelú náplň do netradičných palaciniek. Ak si ju však chcete naozaj vychutnať, zvoľte kľudný večer a pohárik sladkého vína. Ozajstnou oslavou chutí bude kombinácia s maďarským tokajským alebo nemeckým Trockenbeerenauslese.

gorg3

gorg4

Stručná charakteristika Gorgonzoly: vyrába sa z kravského mlieka v celom severnom Taliansku; doba zrenia sa pohybuje od 3 do 6 mesiacov; obsah tuku v sušine 48%.