Brie je jedným z množstva francúzskych "syrových kráľov". Cesto má lesklú slamovú farbu, Jeho kôra je tenká a býva pokrytá prachovou bielou plesňou. Cesto je smotanové, kompaktné, jemné a nikdy nevyteká. Vôňa je plná a delikátna. Chuť je sladká a nádychom liekových orieškov.

brie1

brie2

Brie možno konzumovať ako chuťovku k alkoholu, či ako dezert. Ide veľmi dobre spracovať do pokrmov (šaláty, na tousty). bielu kôru, cesto sa ľahko rozpustí a ide tak použiť do Keď odstránite syrových polievok či omáčok. Kúsky syra ide opiecť ako rezeň. a nakladanou zeleninou, či suchármy a hroznovým Pri posedení ho doplnte s bagetou vínom.

brie3

brie4

Stručná charakteristika syru Brie: vyrába sa ako z pasterizovaného, tak i z nepasterizovaného kravského mlieka; doba zrenia je 3-5 týždňov; obsah tuku 45 až 60% v sušine.