ČESKÁ REPUBLIKA / CZECH REPUBLIK

Morava – Slovácko

VINÁRSTVO DUFEK

2009 RULANDSKÉ ŠEDÉ, Výber z Hrozna

Víno má zlatavú farbu, vďaka vyššiemu obsahu farbiva v bobuľách. Je plné, vysoko extraktívne, vo vôni sa nachádzajú pomarančové tóny, jablká, hrušky a náznaky medu. Zrením môžu kvalitné vína získavať koňakový charakter.

 

2009 SAUVIGNON, Výber z Hrozna, polosladké

Chuť vína dlhotrvajúca korenistá, má výraznejšie kyselinky a veľkú škalu trávnatých a žihľavových tónov, objavujú sa až ovocné tóny. V chuti a vo vôni sa dajú rozpoznať: čierne ríbezle, kiwi, egreš, broskyňa,melón, nektarinky. V sladkých vínach sa môžu objaviť pomaranče, ananás, marcipán, marhule občas sa objaví aj tropické ovocie.

Vhodné sú ako doplnok ku kozím syrom

 

2010 HIBERNAL, Výber z Hrozna, polosladké

Víno z Hibernalu je vysoko extraktívne. Sýto žltá farba so zlatými odleskami, príjemná ovocná vôňa s tónmi bielého kôstkového ovocia, marhule. Medovo svieža ovocná chuť s harmonickou kyselinkou plynule nadväzuje na ovocné aróma. Harmonické s dlohou sladkou dochuťou a prejavmi ovoci.Vo vôni sú výrazné tóny ovocia – jablko, hruška, marhuľa, broskyňa, s jemnými kvetinovými tónmi. Pri vyššej vyzretosti je kyselina príjemná, harmonická. Chuť vína je plná.

 

 

2010 AURÉLIUS, Neskorý Zber, polosuché

Víno  zelenožltej farby s intenzívnou ovocnou vôňou, ktorá sa prelína  od lipy po citrusové plody s mierne sladkavými medovými tónmi. Víno je v chuti  príjemne osviežujúce a vďaka sympatickým kyselinám mierne korenisté

 

2010 MUŠKÁT MORAVSKÝ

Víno má žlto-zelený farebný odtieň. V chuti dominuje intenzívna muškátová aróma podporená sviežou kyselinkou. Jeho ľahká ovocná chuť si získava postupne mnohých obdivovateľov. Muškátový typ vína podporí chuť hydiny s ovocím. Spomedzi syrov je vhodná kombinácia Muškátu moravského s mäkkými smotanovými syrmi.

2010 VELTLÍN ZELENÝ, Neskorý Zber, polosladké

Je to plné extraktívne víno južného charakteru pripomínajúce tropické ovocie. Žltozelená farba sýtejšieho odtieňa naznačuje kvalitu tohto Veltlínskeho Zeleného. Ponúka nám pestré spektrum vôní po ovocí, má charakteristický mandľový buket, niekedy dominuje aj medový tón obohatený vôňou zelených jabĺk a pikantnej limetky. Chuť lahodná, po zelenom ovocí a mede, dochuť po lúpaných mandliach a ovocí, podporená sviežimi kyselinkami. Víno sa hodí k dusenému mäsu na zelenine, k vyprážaným rezňom, k ľahkej úprave rýb, k opekanému kuraciemu a morčaciemu mäsu, k cestovinám, omáčkam a syrom.

 

2010 TRAMÍN ČERVENÝ, Výber z Hrozna, suché

Tramín červený je plné, vysoko extraktívne, veľmi akostné, aromatické a korenisté biele víno s krásnym buketom. Po dosiahnutí sudovej zrelosti a nafľašovaní nadobúda výrazný tramínový charakter. Patrí k tzv. ťažším vínam. Hrozno dáva zlatožlté vína, niekedy až jantárovej farby, ktorá v kombinácii s olejnatou konzistenciou, dáva vínu vizuálne veľmi atraktívny charakter. Vôňa je silná, plná a korenistá. Dominujú kúsočky sladkého sušeného a tropického ovocia, med, korenie či niekedy ťažké parfémové tóny. U vína z dobre vyzretých strapcov pripomína vôňu ruží alebo fialiek. Slovenským tramínom sa prisudzuje vôňa chryzantém. Chuť je rovnako ťažká a silná, plná, extraktívna, aromatická až korenistá ale lahodná, zanechávajúca dlhotrvajúci chuťový vnem na jazyku. Prechádza do guľatej, medovokorenistej chuti. Pre jeho charakteristickú výraznú arómu je považovaný za „návykové“ víno alebo sa mu tiež zvykne hovoriť aj „Áno“ víno, pretože po jeho konzumácii ženy nezvyknú hovoriť mužom „Nie“.

Tramín červený odporúčame k niektorým špeciálnym úpravám hydiny (v kombinácii s ovocím), ázijskej kuchyni, jedlám s kari korením, k pečeným rybám, údenému mäsu, pikantným bielym mäsám, jemným aromatickým syrom, syrom s bielou plesňou alebo k ťažším predjedlám ako napr. ku kačacej a husacej pečeni. Ideálne vyznie v kombinácii s paštétami alebo pernatou divinou. Sladšie výbery je možné podávať ako aperitívy, hodia sa aj k syrom s modrou plesňou, prípadne na záver stolovania k sladkým dezertom, alebo len tak na zamyslenie a vychutnanie.

 

2010 RIZLING VLAŠSKÝ,

Rizling vlašský je typické biele odrodové víno s vyrovnanou kvalitou. Má svetlozelenú až zelenožltú farbu s iskrou slnka. Víno charakterizuje svieža vôňa lipového medu a lúčnych kvetov, ktorá pripomína horké mandle alebo zelené jablká. Je plné citrusových aróm a v bukete sa objavujú aj príjemné ovocné vône. A toto všetko harmonicky dopĺňa všadeprítomná šťavnatá kyselinka. Chuť je príjemná, svieža a jemná. Typické kyselinky sú doplnené plne ovocnými tónmi a spolu vytvárajú veľmi harmonické víno, ktoré poteší každého milovníka vína. Možno povedať, že chuť je komplexná s dlhou dochuťou.

Víno je vhodné ako aperitív a ako doplnok teplých aj studených predjedál a hlavných jedál z teľacieho mäsa i sladkovodných rýb. Odporúčame podávať aj k pečeným rybám, špecialitám z bravčového mäsa, k husacine a hydine na všetky spôsoby, zapekaným cestovinám, tvrdým dobre vyzretým syrom, ale aj k pikantným obloženým chlebíčkom, jemným paštétam, prípadne k fádnejším jedlám, kde je nutné povzbudiť chuť kyselinkou. Ako mladé víno je vhodné aj k zabíjačkovým špecialitám. Je vynikajúce na posedenie s priateľmi a na zahnanie smädu vo vínnom striku.

TALIANSKO / ITALY

Veneto

SAN GIOVANNI

PROSECCO TREVISO Brut D.O.C. šumivé - suché

Žiarivo čisté vôňa, príjemne ovocná, pripomínajúca jablká, wisteria kvety a ľahké vône ruží. Mäkká a harmonická chuť je vhodná ako aperitív k rybám a syrom alebo občerstvenie počas jedla. Odporúčaná teplota 6-8 ° C.

Piemonte

CANTINE SANTA AGATA

2009 BABY Barbera D'Asti D.O.C. suché

Víno charakterizuje originálnu kyticu. Pripomína čokolády a višní, fialky. Chuť je suchá, príjemne horká, plné - telo a harmonické. "Baby" je peferct víno pre každé jedlo. Ideálne s teplým predjedlom, ryžou, cestovinami a každým druhom mäsa.

2009 IL CAVALIERE Ruche' Di Castagnole Monferrato D.O.C. suché

Teplé plné telo udierajúce do poschodia, to je charakteristické dokonalej rovnováhe, veľkou jemnosťou a dlhou aromatickou perzistenciu. Vôňa sa otvára do fialkovej, sena a vanilky. Bohaté na orientálne korenia, ako je rasca, kardamón.

Veneto

LA CAPPUCCINA

2003 CAMPO BURI Rosso Veneto I.G.T. suché

Meno "Campo Buri" znamená "pole rodiny Buri", bývalých majiteľov tohto pozemku.
Je vyrobený z Carmenere, obzvlášť kvalitného klonu Cabernet Franc, spolu s malým množstvom Oseleta. Oseleta je starobylá Veronese odroda s veľmi malými hroznami a veľmi nízkymi výnosmi preto má mimoriadny potenciál pre poskytovanie vysoko koncentrovaných vín, farby a vône. Farba je intenzívna a koncentrovaná rubínovo červená.
Vo vôni sa zobrazuje trávna zmes s prvkami bobuľového ovocia (čierne ríbezle a čučoriedky) a pikantné rady (korenie, klinčeky a vanilka).
Chuť ponúka vyrovnané ovocie na podnebí, so zrelými taníny a veľmi dlhým záverom.

Je to výborný partner ku grilovanému a pečenému červenému mäsu, divine a zrelým syrom. 

2002 ARZIMO Passito Veneto I.G.T. dezertné - sladké

Meno "Arzimo" pochádza z miestneho dialektu a znamená "malá partia" (v tomto prípade 100 % z hrozna Garganega) vybrané procesom sušenia. 
Je top-kvalitné, tradičné-štýlové sladké víno, ktoré vždy slúžilo k váženým hosťom. Toto dezertné víno je potešenie a malo by sa zdieľať s priateľmi na konci jedla. Farba je zlatožltá so slabým jantárovým odleskom.
Vôňa odhaľuje sladké nuansy medu, kvetov, kandizované ovocie, vanilky a marhule, spolu s typickým a veľmi elegantným nádychom zložitosti prispeli ušľachtilou plesňou. 
Chuť je plná a zamatová, stredne-sladká so sviežou kyselinkou, ktorá vyvažuje jeho mierne vysokú úroveň alkoholu. Ovocie na poschodí odráža dokonale pocity na nose, a je veľmi perzistentné. Toto sladké víno, alebo vino da meditazione, jede veľmi dobre s dezerty, syrov s modrou plesňou alebo paštéty z husacej pečene.

MACULAN

2008 BRENTINO Veneto Rosso I.G.T. suché

Víno sýto rubínovo-červenej farby s granátovými odtieňmi, Brentino ponúka zvodné arómu ostružín a tmavých čerešní, spolu s tónmi cédru a lesov kvôli roku strávenému zrením v sudoch francúzskeho dubu. Na poschodí je víno suché s plným telom a harmonicky vyvážené, s pevnou chrbticu trieslovín a zreteľné odvážne príchute. Odporúčame k pečenému a grilované mäsu, rovnako ako výdatné dusené mäsá alebo cestovíny čí syry s ušľachtilou pliesňou.

Toscana

CASTELLO DI RADDA

2006 POGGIO SELVALE Chianti Classico Riserva D.O.C.G. suché

Farba čistá, jasná a rubínovo červená s odleskami granátu so starnutím. Vône intenzívne s trieslovou a odrodovú vôňou fialiek. V chuti komplexné, dlhotrvajúci dochuťou zrelého ovocia.

Abruzzo

CANTINA TOLLO

2007 ALDIANO, Montepulciano d´Abruzzo Riserva D.O.C. suché

Farba vín a je rubínovo červená s fialovými odtieňmi. Intenzívna ovocná vôňa s tónmi čiernych čerešní a lesných plodov v ktorom sa snúbi jemné korenisté. Chuť plná a perzistentná s integrovanými a príjemnými tanínmi.
Vynikajúce k cestovinám s červenou omáčkou a zrejúcim syrom.

Sardegna

ARGIOLAS

2008 COSTERA Cannonau Di Sardegna D.O.C. suché

Víno je zmes 90% Cannonau, 5% a 5% Carignan Bovale Sardo intenzívnej rubínovo červenej farby. Toto víno inklinuje k oranžovej farbe s vekom. Plné sladkej vône čiernych čerešní, korenia, sladkého drievka čo je typické pre hrozná Cannonau. Teplé, plné v chuti s vynikajúcou štruktúrou, chuťou zrelého ovocia a príjemnou trieslovinou, Costera je vynikajúce víno k jedlu, ktoré si najlepšie vychutnáte s pečenou hovädzinou s bylinkami, filet mignon, dusená mäsa a ostré syry.

2007 IS SOLINAS Isola Dei Nuraghi I.G.T. suché

Sardínia je známa ako drsná, nedotknutá krajina. Is Solinas je dokonalý výraz ostrova s exotickou krásou, vyrobený s 95% a 5% Carignan a Bovale Sardo hrozna. Jeden rok odpočívalo v barrique.

Víno má rubínovo-červenú farbu s fialovými odleskami.

Vôňa zrelých čiernych čerešní, dym, zemitosti, šalvia a stredomorskej korenia. Chuť s koncentrovanými tónmi čierneho ovocia a sladkého korenia, ktoré harmonizujú aj do konca.