Syr je vynikajúcim doplnkom k vínu, ale iba ak sa na vec pozeráme z opačného hľadiska, t.j. ak zapijeme kúsok syra vhodným vínom, obohatíme si tým chuť.

Každé víno sa nehodí ku každému syru. Presne dané pravidlá pre kombináciu syra a vína neexistujú, ale všeobecne sa udáva, že čím vyšší je chuťový obsah syra, tým plnšie a robustnejšie by malo byť víno. Mladé svieže kravské, kozie a ovčie syry vyžadujú svieže, ľahké biele alebo ružové víno. Ku krehkým syrom s bielou plesňou, významný camembert alebo brie z nepasterizovaného mlieka, odporúčame ľahšie červené víno. Staré a pikantné syry sa znesú viac s červeným vínom, ale odporúčame ich podávať až po vyššie uvedených kombináciách.

Existuje tiež niekoľko druhov syra, ktoré sa s vínom kombinujú horšie alebo môžu mať v kombinácii so zle zvoleným vínom dokonca veľmi nepríjemnú chuť. Platí to predovšetkým pre syry s mazovou kultúrou. V tomto prípade je lepšie kôru odkrojiť a konzumovať iba cesto.


Syry ochutené a korenené neodporúčame k vínu skoro vôbec.
V týchto prípadoch sa javí ako ideálna kombinácia pivo alebo kvalitná pálenka. K syrom ponúkame vína z menších vinárstiev, ktoré garantujú osobný prístup k výrobe a tým aj vyššiu kvalitu vín.

VÍNO A SYR

Oba sú predmetom cieľavedomého premieňania prírodných produktov na potravinu. Víno ako nápoj bohov a syr ako symbol nezameniteľnej chuti patria od nepamäti k sebe.

Možné kombinácie syrov a vín:

 

Čerstvé syry:

  • čerstvé kozie + ľahké biele vína
  • mascarpone + sladké biele vína
  • ricotta + šumivé vína

Syry s bielou plesňou:

  • brie + robustné biele vína
  • brie + plné červené vína
  • camembert + pálava, modrý portugal

Syry s plesňou vo vnútri:

  • bleu d'Auvergne + ľahké červené vína
  • bleu d'Auvergne + sladké biele vína
  • Gorgonzola + cabernet sauvignon, rulandské biele, merlot
  • Stilton + tokaj, chardonnay, silvánske zelené

Syry tvrdé nedohrievané:

  • Eidam + veltlín zelený, chardonnay, sauvignon
  • Caltal + neronet