1. Príprava delikatesy fondue začína tým, že misku na fondue potrieme cesnakom. Ak obľubujete výraznejšiu chuť cesnaku, môžete si zvyšný cesnak nakrájať nadrobno a pridať do misy.

2. Fondue sa pripravuje na sporáku, aby sa syr dokonale rozpustil. Do misky pridáme polovicu objemu bieleho vína a pomaly ho zohrievame, až kým nebude blízko bodu varu. Potom pridáme prvý syr, či už nakrájaný na kocky alebo nastrúhaný. Za stáleho miešania ho rozpúšťame, pokiaľ sa nerozpustí  na jemnú syrovú hmotu a tak isto pridáme druhý syr a aj tretí syr. Ak sa syrová hmota zhusťuje, rovnomerne pridávame zvyšné biele víno a stále miešame, aby sa nám syr nepripálil.

3. Do takto rozpustenej syrovej hmoty pridáme na záver čerešňový likér a podľa potreby môžeme dochutiť čiernym korením.

4.
Takto hotovú syrovú zmes  preložíme na fondue liehový stojan, ktorý nám zabezpečí stálu teplotu a správnu konzistenciu tejto delikatesy.

5. K fondue sa zvyčajne podáva jednodňový chlieb nakrájaný na kocky, ktorý sa napichne na ihlicu a takto ponorí do syrovej zmesi.
Menej známou alternatívou je aj na kocky nakrájaná zelenina alebo ovocie.

Želáme dobrú chuť.

Na prípravu Fondue potrebujeme:
- 1 väčší strúčik cesnaku
- 300 ml bieleho suchého  vína
- 3x150g- porcie tvrdého rozpustného syra nakrájaného na kocky alebo nastrúhaného na hrubšie

(Medzi najznámejšie syry patria švajčiarske syry- Gruyére, Emmental, Appenzeller alebo Raclette alebo francúzke  syry- Comté, Beaufort, Tomme de Savoie).

- 40-60ml čerešňového likéru
- mleté čierne korenie
- na kocky nakrájaný jednodňový biely chlieb, ako príloha